Γαστρεντερολόγος – Ηπατολόγος

COVID-19

Στο Ιατρείο μας Από την αρχή της πανδημίας του COVID-19 εφαρμόζουμε πιστά όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, Με βάση τις οδηγίες του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, του Ιατρικού Συλλόγου Πρέβεζας & του ΕΟΔΥ. Φορώντας πάντα την μάσκα σας και ακολουθώντας πιστά τις οδηγίες ορθής εφαρμογή αυτής. Τηρώντας τις αποστάσεις και όλες τις συστάσεις του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας. Παρακαλούμε πριν προσέλθετε στο Ιατρείο να έχετε Κλείσει το Ραντεβού σας

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΧΡ. ΜΠΑΛΩΜΕΝΟΣ

Γαστρεντερολογικο Ηπατικο Ιατρειο |Πρεβεζα

μενουμε ασφαλεις μενουμε υγιεις

Νέος κορωνοϊός

Τηρησε υγιεινες συνηθειες

Φροντισε εσενα & τους αλλους

Να φορας συνεχεια την μασκα σου

Μεινε σε αποσταση

Τι είναι ο COVID-19;

COVID-19 είναι η ασθένεια που προκαλείται από ένα νέο κοροναϊό που ονομάζεται SARS-CoV-2. Ο ΠΟΥ έμαθε για πρώτη φορά αυτόν τον νέο ιό στις 31 Δεκεμβρίου 2019, μετά από μια αναφορά ενός συνόλου περιπτώσεων «ιογενούς πνευμονίας» στο Wuhan της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας.

Συμπτώματα COVID-19;

Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα του COVID-19 είναι’

 • Πυρετός
 • Ξηρός βήχας
 • Κούραση
 • Άλλα συμπτώματα που είναι λιγότερο κοινά και μπορεί να επηρεάσουν ορισμένους ασθενείς περιλαμβάνουν:

  Απώλεια γεύσης ή μυρωδιάς,
  Ρινική συμφόρηση,
  Επιπεφυκίτιδα (επίσης γνωστή ως κόκκινα μάτια)
  Πονόλαιμος,
  Πονοκέφαλο,
  Πόνος στους μυς ή στις αρθρώσεις,
  Διαφορετικοί τύποι δερματικού εξανθήματος,
  Ναυτία ή έμετος,
  Διάρροια,
  Λίγη ή ζάλη.

  Τα συμπτώματα της σοβαρής νόσου COVID ‐ 19 περιλαμβάνουν:

  Δυσκολία στην αναπνοή,
  Απώλεια όρεξης,
  Σύγχυση,
  Επίμονος πόνος ή πίεση στο στήθος,
  Υψηλή θερμοκρασία (πάνω από 38 ° C).

  Άλλα λιγότερο κοινά συμπτώματα είναι:

  Ευερέθιστο,
  Σύγχυση,
  Μειωμένη συνείδηση ​​(μερικές φορές σχετίζεται με επιληπτικές κρίσεις),
  Ανησυχία,
  Κατάθλιψη,
  Διαταραχή ύπνου,
  Πιο σοβαρές και σπάνιες νευρολογικές επιπλοκές όπως εγκεφαλικά επεισόδια, εγκεφαλική φλεγμονή, παραλήρημα και βλάβη των νεύρων.

Από πού προέρχονται οι κορωνοϊοί;

Οι κορωνοϊοί προσβάλουν τα ζώα αλλά κάποιοι από αυτούς προσβάλουν και τον άνθρωπο. Σπάνια στελέχη που προσβάλλουν τα ζώα μπορεί να μεταδοθούν στον άνθρωπο με εξαίρεση τον ιό MERS, τον ιό SARS και τώρα τον ιό Covid-19. Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), παρακολουθεί από την αρχή τις εξελίξεις και βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία τόσο με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) όσο και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO). Ο ΕΟΔΥ παραμένει σε επαγρύπνηση σχετικά με ενδεχόμενα κρούσματα της νόσου σε ταξιδιώτες ενώ έχει ήδη εκδώσει και επικαιροποιεί συστηματικά ενημερωτικό υλικό και εξειδικευμένες οδηγίες

Τρόπος μετάδοσης

Ο ιός που προκαλεί τον COVID-19 μεταδίδεται κυρίως μέσω των σταγονιδίων που παράγονται όταν ένα μολυσμένο άτομο βήχει, φτερνίζεται ή εκπνέει. Αυτά τα σταγονίδια είναι πολύ βαριά για να διατηρηθούν στον αέρα και γρήγορα πέφτουν σε δάπεδα και επιφάνειες.
Μπορεί να μολυνθείτε εισπνέοντας τον ιό αν βρίσκεστε σε κοντινή απόσταση σε κάποιον που έχει τον COVID-19 ή αγγίζοντας μια μολυσμένη επιφάνεια και έπειτα τα μάτια, τη μύτη ή το στόμα σας.

Ο COVID-19 προσβάλλει διαφορετικά άτομα με διαφορετικούς τρόπους. Τα περισσότερα μολυσμένα άτομα εμφανίζουν ήπια έως μέτρια συμπτώματα και αναρρώνουν χωρίς να χρειάζεται να νοσηλευτούν.

Ποιος κινδυνεύει περισσότερο από σοβαρή ασθένεια από το COVID-19;

Άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω, και άτομα με υποκείμενα ιατρικά προβλήματα όπως υψηλή αρτηριακή πίεση, καρδιακά και πνευμονικά προβλήματα, διαβήτη, παχυσαρκία ή καρκίνο, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης σοβαρών ασθενειών.

Ωστόσο, οποιοσδήποτε μπορεί να αρρωστήσει με το COVID-19 και να αρρωστήσει σοβαρά ή να πεθάνει σε οποιαδήποτε ηλικία.

Πότε πρέπει να κάνω ένα τεστ για το COVID-19;

Όποιος έχει συμπτώματα πρέπει να υποβάλλεται σε δοκιμή, όπου είναι δυνατόν Άτομα που δεν έχουν συμπτώματα αλλά είχαν στενή επαφή με κάποιον που είναι, ή μπορεί να μολυνθεί, μπορεί επίσης να εξετάσει το ενδεχόμενο δοκιμής – επικοινωνήστε με τις τοπικές οδηγίες υγείας και ακολουθήστε τις οδηγίες του.

Ενώ ένα άτομο περιμένει τα αποτελέσματα των δοκιμών, θα πρέπει να παραμείνει απομονωμένο από τους άλλους. Όπου η ικανότητα δοκιμών είναι περιορισμένη, οι δοκιμές πρέπει πρώτα να γίνονται για εκείνους που διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο μόλυνσης, όπως οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας και εκείνοι που διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο σοβαρής ασθένειας, όπως οι ηλικιωμένοι, ιδίως εκείνοι που ζουν σε κατοικίες ηλικιωμένων ή μακροχρόνιες εγκαταστάσεις φροντίδας .

Πόσος χρόνος χρειάζεται για την ανάπτυξη συμπτωμάτων;

Ο χρόνος από την έκθεση στο COVID-19 έως τη στιγμή που ξεκινούν τα συμπτώματα είναι, κατά μέσο όρο, 5-6 ημέρες και μπορεί να κυμαίνεται από 1-14 ημέρες. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο τα άτομα που έχουν εκτεθεί στον ιό συνιστάται να παραμείνουν στο σπίτι και να μείνουν μακριά από άλλους, για 14 ημέρες, προκειμένου να αποφευχθεί η εξάπλωση του ιού, ειδικά όταν οι δοκιμές δεν είναι εύκολα διαθέσιμες.

Υπάρχει εμβόλιο για τον COVID-19;

Ναί. Υπάρχουν τρία εμβόλια COVID-19 για τα οποία ορισμένες εθνικές ρυθμιστικές αρχές έχουν εγκρίνει τη χρήση. Κανένας δεν έχει λάβει ακόμη εξουσιοδότηση WHO EUL / PQ, αλλά αναμένουμε αξιολόγηση του εμβολίου Pfizer έως τα τέλη Δεκεμβρίου και για ορισμένους άλλους υποψηφίους σύντομα μετά.
Μεγάλες μελέτες 5 αποτελεσμάτων αποτελεσματικότητας και ασφάλειας υποψήφιων εμβολίων, συμπεριλαμβανομένων αυτών των τριών (και για τα Moderna και AstraZeneca), έχουν αναφερθεί δημοσίως μέσω δελτίων τύπου, αλλά μόνο ένα (AstraZeneca) δημοσίευσε αποτελέσματα στη βιβλιογραφία που αξιολογήθηκε από ομοτίμους.
Αναμένουμε περισσότερες τέτοιες αναφορές στο εγγύς μέλλον. Είναι πιθανό ότι επιπλέον υποψήφιοι θα υποβληθούν για έγκριση στις ρυθμιστικές αρχές. Υπάρχουν πολλοί πιθανοί υποψήφιοι εμβολίων COVID-19 που βρίσκονται σε εξέλιξη . Μόλις αποδειχθεί ότι τα εμβόλια είναι ασφαλή και αποτελεσματικά, πρέπει να εγκριθούν από τις εθνικές ρυθμιστικές αρχές, να κατασκευάζονται σύμφωνα με τα απαιτούμενα πρότυπα και να διανέμονται.
Ο ΠΟΥ συνεργάζεται με εταίρους σε όλο τον κόσμο για να βοηθήσει στον συντονισμό βασικών βημάτων σε αυτήν τη διαδικασία, συμπεριλαμβανομένης της διευκόλυνσης της δίκαιης πρόσβασης σε ασφαλή και αποτελεσματικά εμβόλια COVID-19 για τα δισεκατομμύρια άτομα που θα τα χρειάζονται.

Είναι τα αντιβιοτικά αποτελεσματικά στην πρόληψη ή τη θεραπεία του COVID-19;

Τα αντιβιοτικά δεν λειτουργούν κατά των ιών. λειτουργούν μόνο σε βακτηριακές λοιμώξεις. Το COVID-19 προκαλείται από ιό, επομένως τα αντιβιοτικά δεν λειτουργούν. Τα αντιβιοτικά δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται ως μέσο πρόληψης ή θεραπείας του COVID-19.

Στα νοσοκομεία, οι γιατροί μερικές φορές θα χρησιμοποιούν αντιβιοτικά για την πρόληψη ή τη θεραπεία δευτερογενών βακτηριακών λοιμώξεων που μπορεί να είναι επιπλοκή του COVID-19 σε σοβαρά ασθενείς. Θα πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνο σύμφωνα με τις οδηγίες ενός γιατρού για τη θεραπεία μιας βακτηριακής λοίμωξης.

Στην πόλη Wuhan,επαρχία Hubei, στην Κίνα, εμφανίστηκε συρροή κρουσμάτων πνευμονίας. Στις 9 Ιανουαρίου 2020 οι υγειονομικές αρχές της Κίνας ανακοίνωσαν ότι πρόκειται για νέο στέλεχος κοροναϊού (2019-nCoV). Οι κοροναϊοί είναι μία ομάδα ιών που συνήθως προκαλούν αναπνευστικές λοιμώξεις με ποικίλη σοβαρότητα στον άνθρωπο και στα ζώα. Εκτιμάται ότι περίπου το ένα τρίτο των λοιμώξεων ανώτερου αναπνευστικού στον άνθρωπο μπορεί να προκαλείται από κορωνοϊούς….

ΠΡΕΒΕΖΑ

Γαστρεντερολόγος  Ηπατολόγος

διευθυνση ιατρειου

Πολυτεχνείου 15 Β/ Πρέβεζα

ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ

db@gastropreveza.gr
26823 04248

Κλειστε Το Ραντεβου σας