Γαστρεντερολόγος, Ηπατολόγος – Πρέβεζα

Προληψη του καρκινου του παχεος εντερου

O καρκίνος του παχέος εντέρου είναι ο τρίτος πιο συχνός καρκίνος παγκοσμίως. Έχει υπολογισθεί πως περίπου 1 στους 24 ανθρώπους θα αναπτύξουν τη νόσο σε κάποια στιγμή της ζωής τους. Η πιθανότητα ενός ατόμου να αναπτύξει στη διάρκεια της ζωής του τη νόσο είναι 5-6% και το 1/3 πεθαίνει από τη νόσο.

Οίκο ιστορικό

Τα άτομα με ένα συγγενή 1ου βαθμού με ιστορικό διάγνωσης καρκίνου παχέος εντέρου (ΚΠΕ) σε ηλικία ≥ 60 ετών έχουν 2 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης KΠΕ σε σχέση με τον γενικό πληθυσμό.

Επίσης, στην ομάδα αυτή, ο κίνδυνος εμφάνισης ΚΠΕ στην ηλικία των 40 ετών είναι ίδιος με τον κίνδυνο εμφάνισης ΚΠΕ στον γενικό πληθυσμό στην ηλικία των 50 ετών [1].

Έτσι, η επιτήρηση σε άτομα με συγγενή 1ου βαθμού με ιστορικό διάγνωσης ΚΠΕ σε ηλικία ≥ 60 ετών συνιστάται να ξεκινά στην ηλικία των 40 ετών. Η επιτήρηση των ατόμων με συγγενή 1ου βαθμού με ιστορικό διάγνωσης αδενωματώδη πολύποδα σε ηλικία ≥ 60 ετών πρέπει να ξεκινά στην ηλικία των 40 ετών, αν ο πολύποδας είναι «προχωρημένος» (advanced) .

Κάτι τέτοιο καθίσταται προφανές, καθώς σε κολονοσκόπηση ασυμπτωματικών ατόμων που είχαν συγγενείς 1ου βαθμού με μεγάλους αδενωματώδεις πολύποδες βρέθηκε να υπάρχει αυξημένος κίνδυνος ΚΠΕ ή μεγάλων πολυπόδων [2].

Τα άτομα με μικρά σωληνώδη αδενώματα (<1εκ) και χαμηλού βαθμού δυσπλασία δεν παρουσιάζουν αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης ΚΠΕ [3], χωρίς ωστόσο να διαθέτουμε, ως σήμερα, επαρκή δεδομένα από την παρακολούθηση των ατόμων αυτών.

  • Λήψη φρούτων, λαχανικών 99% 99%
  • Γαλακτοκομικών 89% 89%
  • Άσκηση 98% 98%
  • Αποφυγή παχυσαρκίας 88% 88%
  • Αποφυγή καπνίσματος 100% 100%
  • αποφυγή κόκκινου κρέατος 89% 89%

Γαστρεντερολόγος, Ηπατολόγος Μπαλωμένος Δημήτριος

Εάν θέλετε μπορείτε να κατεβάσετε & να δείτε μερικές οδηγίες σχετικά το τι πρέπει να κάνετε ή δεν πρέπει να κάνετε για την Πρόληψη καρκίνου του παχέος εντέρου

Κατεβαστε το Φυλλαδιο (PDF)

Πρόληψη

Είναι πολύ σημαντικό για να βρείτε νωρίς τον καρκίνο πριν εξαπλωθεί. Αν ο καρκίνος του παχέος εντέρου διαγνωστεί νωρίς, πριν εξαπλωθεί, μπορεί να θεραπευτεί με μεγάλη επιτυχία. Τα αποτελέσματα όμως μειώνονται σημαντικά αν τον εντοπίσετε αργά.

Συνιστάται να τροποποιήσουμε θετικά τους περιβαλλοντικούς παράγοντες

  • Λήψη φρούτων, λαχανικών και γαλακτοκομικών και αποφυγή κόκκινου κρέατος και ζωικών λιπαρών. Επιδημιολογικές μελέτες δείχνουν ότι ο κίνδυνος ανάπτυξης καρκίνου παχέος είναι χαμηλότερος σε άτομα πουκαταναλώνουν φρούτα και λαχανικά. Γενικότερα επωφελής φαίνεται να είναι η κατανάλωση τροφών με αυξημένο φυτικό υπόλειμμα, αν και αυτό δεν έχει αποδειχθεί σε όλες τις μελέτες. Ευνοϊκή για την αποφυγή της νόσου φαίνεται να είναι και η λήψη ασβεστίου και μαγνησίου. Αντίθετα ο κίνδυνος αυξάνεται με τη κατανάλωση κόκκινου κρέατος και ζωικού λίπους
  • Άσκηση: η φυσική δραστηριότητα κατά τη διάρκεια της εργασίας ή στον ελεύθερο χρόνο μειώνει στο μισό τον κίνδυνο προσβολής από καρκίνο παχέος εντέρου
  • Αποφυγή παχυσαρκίας: οι παχύσαρκοι, με δείκτη μάζας σώματος >25, σε σχέση με τα φυσιολογικά άτομα, έχουν 1,5 φορά αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου παχέος εντέρου
  • Αποφυγή καπνίσματος: Το κάπνισμα αυξάνει και τη συχνότητα και τη θνητότητα από τη νόσο. Με τη διακοπή του οι κίνδυνοι μειώνονται
  • Φάρμακα: η ασπιρίνη και τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα, τα οιστρογόνα και η προγεστερόνη στις γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση και οι στατίνες (φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη μείωση της χοληστερίνης) φαίνεται να μειώνουν τον κίνδυνο προσβολής από τη νόσο.
  • Αυτό όμως θα πρέπει να σταθμισθεί από το γιατρό σας με τους κινδύνους που προκαλούνται από τις παρενέργειες κατά τη χρόνια λήψη αυτών των φαρμάκων.
Οισοφάγος Barrett - Οισοφαγίτιδα
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΧΑΡ. ΜΠΑΛΩΜΕΝΟΣ

Γαστρεντερολόγος Ηπατολόγος

διευθυνση ιατρειου

Πολυτεχνείου 15 Β/ Πρέβεζα

ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ

26823 04248
db@gastropreveza.gr

Κλειστε Το Ραντεβου σας